De Dubbelde Palmboom

Het Dutch Pinball Museum is gevestigd in Historisch Delfshaven te Rotterdam in het historische pand de Dubbelde Palmboom. De dubbelde Palmboom is in 1825 gebouwd als een graanpakhuis, maar heeft later nog vele andere bestemmingen gehad. Zo is het vanaf 1861 een distilleerderij geweest, vanaf 1910 een kistenfabriek en na lange leegstand sinds 1975 een dependance van het Rotterdams Museum. Daarna heeft het vanaf 2012 weer leeg gestaan totdat wij er in 2020 in trokken.

Oorsprong naam

Waar de naam “De Dubbelde Palmboom” precies vandaan komt is niet bekend. Het meest aannemelijke verhaal lijkt te zijn dat het een verbastering is van “Dubbel De Palmboom”. Deze naam ontstond toen in in 1861 de distilleerderij in het pand trok waarbij het pand de naam De Palmboom kreeg. Nu was het zo dat even verderop in Schiedam al een pakhuis stond met dezelfde naam, maar dit pakhuis was de helft kleiner. Daarom werd het dubbel zo grote pakhuis hernoemd naar “Dubbel De Palmboom”. Dit verbasterde dus later tot “De Dubbelde Palmboom”.

Water

De achterkant van het pand ligt 40 centimeter lager dan de voorkant. Vandaar dat er voor de deuren aan de achterkant van het pand gleuven zitten voor vloedplanken. Delfshaven lag voor de Ruigeplaatsluis in 1874 gereed kwam buitendijks.

Boek Nu