Night at the Museum

Mocht er zoiets bestaan als een museum jaarkaart award voor druk zijnde museumdirecteuren dan had ik afgelopen maanden met verve gewonnen denk ik. Tevens denk ik dat ik laatste zou zijn geworden op sociaal huiselijk vlak, verzaken in ouderschap en huwelijkse plichten. Maar zoals een weegschaal raken dingen vaak uit balans als je doorslaat in bepaalde activiteiten. Komende tijd hopelijk meer een evenwichtiger leven…..

Maar bijzonder was het wel. En waar gaat het eindigen… Laten we bij het eind van vorige verhaal beginnen.

Gerrit Zalm

Gerrit Zalm. Opent directeur zijn van een museum deuren die voor andere dicht blijven? Ergens half Juli word ik door mijn vrouw en tevens chauffeuse naar het hoofdkantoor van de ABN AMRO gereden in Amsterdam. Om een beetje te oefenen ben ik op de achterbank gekropen en een Financieel Dagblad doorgelezen.

Via het kenteken registratie systeem worden we verwelkomd en mag ons autootje uit 1991 de vip parkeer garage betreden. We zoeken de allerdikste auto uit en zetten hem ernaast. Via de VIP lift worden we als VIPs ontvangen en mogen we plaats nemen in de VIP ruimte. Ik zal vanaf nu het woord VIP weglaten maar overal had in principe VIP voor kunnen staan.

Wij krijgen een PA (personal assistent) toegewezen die ons verder begeleid. Via een lift worden wij naar het hoogste punt gebracht van de A toren. In de 5 minuten dat we moeten wachten worden we door diverse mensen begroet en tevens raar aangekeken. Spijkerbroek mensen op deze verdieping? Wat een cultuurshock.

Zenuwachtig ben ik wel een beetje want Dhr. Gerrit Zalm heeft toegezegd om een promo video in te spreken voor het Dutch Pinball Museum. Bij binnenkomst in het niet overdreven kantoor van de allergrootste bankdirecteur van Nederland is de sfeer meteen top, over en weer vragen en antwoorden maar we hebben maar 15 minuten de tijd, volgens mijn calculatie staat dat toch gelijk aan een aantal miljoen euro wat normaal verdiend had kunnen worden.

Een one-taker staat op film waarin Gerrit een mooi woordje over heeft voor het museum. Als afsluiter vraag ik of ik in de stoel van de CEO van ABN-Amro mag zitten met voormalig Minister van Financiën ernaast, tuurlijk. Had ik al verteld dat directeur zijn van een museum deuren opent? Op 26 november van afgelopen jaar opent Gerrit Zalm officieel het museum, iets waar we nog steeds super trots op zijn.

Danni Lowinski (Marlijn Weerdenburg)

Een hele dag vertoeven op de set van de SBS6 serie Danni Lowinski, dat is geen straf. Vandaag staan er een aantal strafzaken in het draaiboek en later op de dag een scene met een flipperkast. Aangezien er geen lawaai gemaakt mag worden is het vroeg leveren en laat afbreken. En dan de gehele godganse dag aanwezig zijn.

Man o man, wat een overbodige catering. Op televisie lijkt je altijd 5 kilo zwaarder, maar ik begrijp nu dat dat komt door wat er achter de schermen te snaaien valt. Bijzonder om te zien is dat elke take wel 10 keer word overgedaan. En er staan zo’n 6 scenes gepland vandaag. Een simpel rekensommetje wilt dus zeggen dat een geheel seizoen heel veel werk is.

In de ochtend gelijk Marlijn maar even gedagvaard voor een selfie. De verdediging is zwakjes en zo verliest Danni al vroeg haar eerste pleidooi.  Aan het eind van de dag de scene met de flipperkast, Danni komt op kantoor bij de officier van justitie, die heeft een Robotron 3000 (een corvette flipperkast) op zijn kantoor staan.

Tijdens het lezen van een rapport speelt Danni ondertussen even de sterren van de hemel. Dat ben ik die speelt, 5 sec of fame. Maar liefst 5 vrije spellen haalt ze in een hele korte tijd en voldaan laat ze een gefrustreerde wannabe flipperaar hopeloos achter. Bij het afbreken mag ik dan nog even met haar op de foto achter de flipperkast, dat is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen. Al Rijdend naar huis een trots gevoel dat ik vandaag de rechter-hand mocht spelen van Danni.

Nebahat Albayrak

Tijdens de verbouwing van het museum en het gemis van een goede kop koffie ben ik regelmatig te vinden bij de buren van het museum, de Fenix Food Factory. Om mij heen kijkend zie ik een vrouw lopen, ik ben er van overtuigd dat ik haar ken, en blijkbaar kent zij mij ook want zij kijkt terug op een manier van herkenbaarheid.

Ik wenk haar en zij komt mijn kant uit. “Jij komt toch uit Dordrecht?” vraag ik haar. Nee hoor. “Maar jij bent toch mijn tandarts assistente?” Nee hoor. Maar waar kennen we elkaar dan van? Vraag ik haar. Ik ben voormalig staatssecretaris van justitie, Albayrak. Oeps, I did it again.

Op de foto is de kleur van mijn wangen niet van het zweten of harde werken maar van een beetje schaamte, maar weer net niet genoeg om haar te vragen om toch op de foto te gaan. Wat brengt jou hier vraagt ze? Museum etc. Een paar weken later komt Nebahat nog even kijken in het museum dat dan inmiddels haar deuren heeft geopend, benieuwd hoe het gaat en ze is zelf een beetje trots op wat we bereikt hebben. Een mooie toevoeging voor de stad Rotterdam en de wijk Katendrecht. En nu maar bij mijn halfjaarlijkse tandarts controle niet de fout maken om de assistente en Albayrak te verwisselen. Als ik ze allebei naast elkaar zet kan ik vast niet de juiste kiezen.

Joke Bruijs & Loes Luca

Tijdens de “ Nacht van de Kaap” opent het museum voor het eerst nachtelijk haar deuren. Als Museum directeur mag ik tijdens het event ook in de vip ruimte komen waar alle optredende artiesten zich verkleden en voorbereiden. “Hallo, mijn naam is Gerard en ik ben de Directeur van het Dutch Pinball Museum en zou ik op de foto met u mogen in het Museum?” lijkt een hele rare openingszin maar werkt wel. Net zoals plassen over een brandnetel irritatie, raar maar werkt.

Zowel Loes als Joke geven hier allebei gehoor aan. Loes is wel kritisch, elke foto die genomen wordt wil ze zien. En indien niet goed wordt hij eigenhandig gewist, laat nu net de vrouw aan wie ik heb gevraagd om de foto’s te maken volgens Loes geen talent hebben om foto’s te maken (naam van vrouw van bekend NFV-er bekend bij redactie). Elke foto word gewist en ik moet op zoek naar een andere fotograaf die er wel wat van bakt. Joke is minder moeilijk, maar zij heeft ook een groot deel van haar leven met een hele moeilijke man, Jaap Kooiman doorgebracht in de serie “ Toen was geluk heel gewoon”. Je weet wat dit betekent Nel?

Zonder tegenspraak poseren wij voor een flipperkast. Joke trekt nog even aan een plunger wat dan weer een hele bijzondere foto oplevert. Ik doe het ook voor jullie he (-; Als dit geen promotie word… Helaas was Lee Towers alweer snel gevlogen, aan de andere kant misschien maar goed ook. Al dat ellenbogen werk tussen de museum stukken. I can see clearly now that dat een slechte grap was.

Anita Meijer

Van Lee Towers naar Anita Meijer is maar een klein stapje in de wereld van Chiel Montagne maar voor mij toch wel een hele bijzondere. Anita Meijer, als je 40 plusser ben en hetero man zoals ik, met een foute smaak voor muziek dan is Anita toch wel Big Bang Bar onder de Nederlandse zangeressen. Zeldzaam, goed spel door velen bewonderd.

Ik zit met een partij om de tafel om te onderhandelen of het museum als feestlocatie kan dienen voor een bedrijf dat haar zoveel jarig bestaan wilt vieren. 150 man, nostalgische kermis, foodtrucks, vuurwerk tegen 00.00 uur en heel veel meer. En Anita Meijer die een half uurtje komt zingen. De onderhandelingen lopen stroefjes, water bij de wijn enzovoorts. Als laatste onderhandelingsruimte gooi ik alles op alles. Ok, feest voor 150 man met alles erop en eraan tegen jullie voorwaarden maar dan wil ik wel met Anita op de foto. Ik zal ze het vuur aan de schenen leggen.

Aan de foto kan je opmaken dat al mijn eisen ingewilligd zijn. Het feest is top. Met mijn vrouw maak ik een afspraak dat we Anita een vol jaar voorruit boeken op vrijdagavond en er gewoon een bedrijf en feest omheen bouwen.

Dolf Jansen

Cabaretier en marathonloper, Een grapje maken en tot het gaatje gaan om het maximale uit jezelf te halen. Twee dingen die ik niet beheers. Ik heb nog nooit met een grap een zaal plat gekregen en als je mij ziet rennen… wellicht is dat wel grappig genoeg.

Maar Dolf is een sportief persoon, zo sportief om zelfs medewerking te verlenen aan een promo video voor het museum. Als ik een time en place mag uitzoeken in zijn agenda valt uiteraard de keuze op de weg van de minste weerstand, Dolf treed op in Theater Walhalla te Katendrecht.

Zo snel als Dolf kan praten zo snel staat het filmpje erop, heel knap als je het mij vraagt, alle info die ik in de 4 minuten ervoor heb opgelepeld die verwerkt hij in zijn speech en zelfs nog een aantal grappen erin. Nu nog op de foto en dan weer museumwaarts. Als deze ontmoeting een seksuele was geweest dan had hij in de categorie “vluggertje” gevallen.

Showmasters

Wie zat er niet aan de buis gekluisterd eind jaren 80 en begin jaren 90 om te kijken naar het programma Showmasters, Sandra Reemer die met bandleider Jan Rietman elke week miljoenen kijkers wist te trekken. Onderdeel van het programma (waar latere winnaars zoals Jochem van Gelder en Rolf X Wouters aan meededen) was “Superflip”.

Vanuit Studio Aalsmeer werd live gebeld met een kijker thuis die dan het flipperspel mocht meespelen. Door Flip Flip te roepen kon je met je stem de flippers van een flipperkast bedienen, aan de versbakken presentator de eer om dit aan elkaar te praten en tot een goed einde te brengen.

Enfin, 25 jaar na dato is het tijd voor een Reünie, helaas kon Frank Masmeijer niet aanwezig zijn maar Jan Rietman, Lils Mackintosh (latere Edison winnares) en Sandra Reemer wel. En of ik dan een Tommy Flipperkast kan leveren voor de opnames.

Stil ben ik in een hoekje gaan zitten tot het einde, dat duurde lang man. Maar toen het filmen erop stond een fotomoment, het staat erop. Kroepoekje, Edison winnares en de man die in de jaren 80 als eerste Nederlandse Acts de Kuip wist te vullen met zijn Lost Vast Band. Jan spreekt zelfs nog even een promo in, Held.

Boek Nu